Microsoft komt met cijfers over het laatste kwartaal van 2006

Microsoft heeft zijn nieuwe financiële cijfers bekend gemaakt voor de laatste drie maanden van 2006. Hierin was een groei van 76% te zien in de Entertainment-divisie, vooral door de goede verkoop van de Xbox 360 en de Zune. Ook heeft Microsoft het aantal te verkopen consoles voor dit kwartaal (tot eind maart) verlaagd van 14 miljoen naar ongeveer 12 miljoen.

In de laatste drie maanden van 2006 heeft de entertainment-divisie een omzet gedraaid van 2.96 miljard dollar, tegen een omzet van 1.69 miljard dollar in 2005. Dit bedrag is ongeveer een kwart van de totale omzet, 12.54 miljard dollar. De stijging in omzet komt dus vooral door de goede verkoop van de Xbox 360 (4.4 miljoen verkocht dat kwartaal) en de Zune. Ondanks de hoge omzet wordt er nog steeds verlies gemaakt: 289 miljoen dollar. Dat is ietsje meer dan vorig jaar, 286 miljoen dollar. De totale winst van Microsoft bedraagt echter nog steeds 3.47 miljard dollar.

In een persconferentie over deze cijfers heeft Microsoft ook het te verwachten aantal verkochte Xbox 360's naar beneden gehaald voor dit kwartaal (1 januari tot 31 maart). Ze verwachten nu ongeveer 12 miljoen consoles te verkopen, in plaats van 14 miljoen, tegen het einde van maart. Eén van de aanwezig analisten vroeg of dit te maken heeft met een eventuele aankomende prijsdaling omdat ze op deze manier de schappen iets leeg laten lopen, maar hierover wilden ze niks zeggen.

Peter Moore wilde hier wel kort antwoord op geven: op dit moment zijn nog tevreden met de prijs ten opzichte van de PlayStation 3. "We still feel good about where we are with pricing where we are right now, particularly in relation to the [PlayStation 3]. With a focus on profitability, it's a subject I have to look at very hard." . Ze maken nog steeds geen winst op de console zelf, dus als er een prijsverlaging gaat komen dat zal dit nog niet op de korte termijn zijn. Verder wist hij te vertellen dat ze een 'kritiek' aantal verkochte consoles hebben bereikt, en dat veel ontwikkelaars tevreden zijn met de Xbox 360. Volgens Peter Moore is er een fantastische line-up in 2007 en het gaat nu pas echt beginnen.