Rode wijn goed voor libido

Het libido van vrouwen die dagelijks twee glaasjes rode wijn drinken ligt hoger dan dat van geheelonthouders. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Florence uit een onderzoek onder achthonderd vrouwen in de leeftijd van achttien tot vijftig jaar.

Het effect treedt alleen op bij de consumptie van rode wijn en niet bij andere alcoholische dranken. De Italiaanse artsen denken dat verhoging van het libido komt door het anti-oxiderend effect van rode wijn. Door dit effect worden bepaalde bloedstromen in het lichaam bevorderd, waardoor de zin in seks toeneemt.

De onderzoekers hanteerden de zogeheten 'Female Sexual Function Index'. Met een score tussen 2 en 36 punten wordt hierin de seksuele gezondheid van een vrouw aangegeven. Hoe hoger de score, hoe beter. De gemiddelde score van de vrouwen die dagelijks twee glazen rode wijn dronken lag op 27,3 punten. De dames die minder vaak rode wijn nuttigden, scoorden gemiddeld 25,9 punten. Het laagst scoorden de geheelonthoudsters, met gemiddeld 24,4 punten.

Vrouwen die meer dan twee glazen per dag drinken, waren overigens uitgesloten van deelname aan het onderzoek. Zo wilde de arsten voorkomen dat de resulaten van het onderzoek vertroebeld werden door de gevolgen van dronkenschap.