TU Eindhoven scoort zilver op WK robotvoetbal

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is gisteren in Graz in Oostenrijk net als vorig jaar tweede geworden op het WK RoboCup.

Tech United Eindhoven werd in de finale met 4-1 verslagen door regerend Europees kampioen RFC Stuttgart uit Duitsland. In de halve finale hadden de Eindhovense robots nog de vorige wereldkampioen Camabada van de Aveiro Universiteit uit Portugal verslagen met 2-0.

In Oostenrijk verloren de Eindhovense robots slechts twee wedstrijden, beide keren van de uiteindelijke wereldkampioen.

Tech United Eindhoven komt uit in de Middle Size League, de eredivisie van het robotvoetbal. In deze hoogste klasse spelen teams van vijf robots tweemaal vijftien minuten tegen elkaar. Vanaf het startsignaal spelen ze hun wedstrijden zonder menselijke tussenkomst.

De robots hebben camera’s waarmee ze bal en andere spelers kunnen volgen. Ze zijn zo geprogrammeerd dat ze zelf de wedstijdtactiek kunnen bepalen. 

Het WK wordt georganiseerd door RoboCup, een wereldwijde organisatie die onderzoek naar robotica stimuleert via het organiseren van onder meer robotvoetbalwedstrijden. Aan dit WK deden veertien teams mee.


TU Eindhoven scoort zilver op WK robotvoetbal  (foto: DAG)