Studenten wonen steeds luxueuzer

Studenten hoeven keuken en douche steeds minder vaak te delen met anderen. Corporaties bouwen vrijwel alleen nog complexen met zelfstandige woonruimte.

Op kamers gaan betekent steeds vaker: een appartementje huren. Corporaties voor studentenhuisvesting bouwen bijna alleen nog maar complexen met zelfstandige woonruimte. Studentenkamers met gedeelde keukens, woonkamers en douches worden nauwelijks nog aan het bestand toegevoegd, vanwege de huurtoeslagregels.

Dit zegt directeur Remco de Maaijer van stichting Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting. De Maaijer zou het jammer vinden als studentenhuizen, "toch een deel van de studentencultuur", zouden verdwijnen door het rijksbeleid.

In 1997 werd de huurtoeslag voor kamers van corporaties afgeschaft. In de bouwplannen van na dat jaar groeide het aandeel zelfstandige woonruimte voor studenten gestaag. De Maaijer: "Tussen 1945 en 1997 bestond 90 procent van de gebouwde studenteneenheden uit kamers. Nu is bijna 100 procent van de nieuwbouw zelfstandige woonruimte. Dit omdat het niet aan studenten is uit te leggen dat een kamer met gedeelde voorzieningen duurder zou moeten zijn dan een zelfstandig appartement met huurtoeslag."

Met name in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen worden veel zelfstandige appartementen voor studenten gebouwd. Directeur Max Derks van SSH Nijmegen: "We zouden het nuttig vinden om ook complexen met studentenkamers te bouwen. Maar als een zelfstandige woonruimte met huurtoeslag goedkoper is dan een onzelfstandige woonruimte, dan komt dat gek over."

Minister Van der Laan (Wonen) voelt weinig voor een herinvoering van huurtoeslag voor studentenkamers. Dit kost volgens hem de overheid meer geld en leidt bovendien tot ingewikkelde regelgeving. Daarnaast zou de huurtoeslag alleen gelden voor corporatiewoningen, wat volgens hem niet eerlijk is tegenover bewoners van kamers van particulieren.

Volgens de studentenhuisvesters leidt huurtoeslag voor kamers juist tot minder kosten, omdat onzelfstandige woonruimte goedkoper is, en er dus ook minder huurtoeslag voor kan worden uitgekeerd. Van der Laan heeft na Kamervragen aangekondigd dat hij aan het eind van het jaar beslist of huurtoeslag voor studentenkamers opnieuw moet worden ingevoerd.


Tijd van het traditionele studentenhuis lijkt voorbij  (foto: DAG)