Honderd dagen Obama
Honderdduizenden mensen kwamen op een winterdag in januari dit jaar bijeen in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Ze waren getuige van een historisch moment: Barack Obama werd de eerste zwarte president van de Verenigde Staten.
Honderd dagen later kan Obama nog altijd rekenen op de steun van een groot deel van de Amerikaanse bevolking. Ongeveer 70 procent van de Amerikanen zegt tevreden te zijn over Obama's presidentschap. Ze zien in hem een "sterke leider" die "eerlijk en betrouwbaar" is.
Toch groeit ook de kritiek. Zo hekelen de conservatieven de toenadering van Obama tot oude vijanden als Iran, Cuba en Venezuela. "Vijanden zullen gaan geloven dat ze met een zwakke president te maken hebben", zei de vorige vicepresident Dick Cheney onlangs.
Obama heeft zich ook de woede van anderen op de hals gehaald. In de verkiezingscampagne had de huidige president beloofd dat hij een einde zou maken aan vermeende martelpraktijken op de marinebasis Guantanamo Bay, waar terreurverdachten worden vastgehouden.
Weliswaar zette Obama de sluiting van het kamp in gang, maar hij zei ook te willen voorkomen dat CIA-agenten worden vervolgd voor ruwe ondervragingen. Mensenrechtenorganisaties reageerden woedend en de speciale rapporteur van de Verenigde Naties op het gebied van marteling, Manfred Nowak, noemde het besluit illegaal.