Aantal spijbelaars toegenomen

Het aantal kinderen dat spijbelt in Nederland is in 2007 gestegen. In dat jaar kwamen 50.500 kinderen zonder reden niet op school. Dat is bijna 2 procent van het totaal aantal leerplichtige scholieren. In voorgaande jaren lag dat percentage nog op zo'n 1,8 procent.

Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen in Tel 2009 (samenvatting) dat de leefsituatie van de jeugd per provincie en gemeente in beeld brengt, zo liet VN-kinderrechtenorganisatie Unicef vandaag weten. Kinderen in Tel is een project van onder meer Stichting Kinderpostzegels, Jantje Beton, Defence for Children, Unicef en het Verwey Jonker Instituut.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel gemeenten schoolverzuim slecht registreren. Daarom is het lastig te zeggen hoe groot het verzuim precies is. Vlieland is volgens het onderzoek de gemeente met de meeste spijbelaars, gevolgd door Hattem en Moerdijk.

Verder blijkt dat de algehele situatie van minderjarigen in ons land iets is verbeterd. Zo is het aantal tienermoeders gedaald en komt zuigelingensterfte minder voor. Het aantal kinderen dat voor de rechter moest verschijnen, is wel iets toegenomen. Ook steeg het aantal kinderen dat vormen van gespecialiseerde jeugdzorg krijgt.