Kamer eist uitleg Irak-advies AIVD

De Telegraaf onthulde gisteren dat de AIVD een twijfelachtige rol heeft gespeeld in aanloop naar de invasie in Irak. De inlichtingendienst had als taak het kabinet te informeren over ondermeer het al dan niet aanwezig zijn van massavernietigingswapens in Irak. De dienst baseerde zich daarbij op rapporten van onder andere de Britse geheime dienst MI6. Zowel de AIVD als de buitenlandse diensten hebben de informatie waarover zij beschikten nooit goed geverifieerd.

Diverse partijen in de Tweede Kamer eisen uitleg van de premier over de gang van zaken. Het moet 'tot op de bodem' worden uitgezicht. Hieronder een aantal reacties.

Mark Rutte, VVD: "Ik begrijp dat we niet in alle landen zelf informatie kunnen vergaren, maar als de informatie volledig van andere diensten komt moet dat wel volstrekt duidelijk zijn. Het risico bestaat dat je als regering in een tunnel terechtkomt, waarin iedereen zich op dezelfde paar bronnen baseert." De onthullingen in De Telegraaf zijn voor de VVD, maar ook voor PVV, D66, SP en GroenLinks, aanleiding om een parlementaire enquête te starten.

PVV-voorman Geert Wilders stelt: "Het kabinet heeft heel wat uit te leggen Als dit soort informatie klopt is er nog meer reden om een totaal onafhankelijk onderzoek te laten doen, de onderste steen moet boven komen."

Femke Halsema van GroenLinks wil de premier Balkenende voor woensdag, als dit gevoelige onderwerp in de Kamer wordt behandeld, al een schriftelijke reactie geeft: "Het verhaal is zo verontrustend, daar moet de minister-president op reageren."

D66-voorman Alexander Pechtold zegt: "Het is extra pijnlijk wanneer blijkt dat de informatie niet klopt."

"Men is gewoon te goedgelovig geweest, maar heeft dit nooit willen erkennen. Dit zet het hele onderzoek op scherp", aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel, die zegt niet verrast te zijn.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden ook dat de rol van de AIVD duidelijk moet worden. De commissie-Davids, die is belast met het onderzoek naar Irak, moet wat betreft het CDA en de PvdA de rol van de AIVD meenemen in hun onderzoek.