Israëlische troepen doodden 'willekeurige burgers'

Israëlische militairen hebben willekeurig burgers gedood tijdens het recente offensief in de Gazastrook. Dat verklaarden veteranen van de strijd tijdens een bijeenkomst op de militaire academie Oranim in Tivon.

Israëlische media publiceerden vandaag details van de sessie vorige maand. Het Israëlische leger heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd.

Er komt uit de getuigenissen een beeld naar voren van Israëlische militairen die de Palestijnen verachten en persoonlijke bezittingen van Palestijnen met opzet vernietigden. Mensenrechtenorganisaties en Palestijnen beschuldigden het Israëlische leger al eerder van het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de 22 dagen durende campagne die eind januari stopte. Er kwamen 1434 Palestijnen, onder wie 960 burgers, en dertien Israëli’s om.

Er golden lankmoedige dienstvoorschriften als het ging om schieten op burgers. "De atmosfeer in het algemeen was dat het leven van een Palestijn heel veel minder waard is dan het leven van onze soldaten”, zei een commandant. Een andere commandant vertelde van een incident waarbij een militair het bevel kreeg een oude Palestijnse vrouw dood te schieten. "Het was een koelbloedige moord", aldus de militair.


Israëlische troepen doodden 'willekeurige burgers'  (foto: DAG)