Hof voor mensenrechten loopt 100.000 zaken achter

De achterstand bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is vorige maand opgelopen tot boven de 100.000 zaken. Dat is een toename van ruim 20.000 zaken vergeleken met een jaar eerder.

Dat zegt de Nederlandse rechter Egbert Myjer bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof is de laatste rechtsinstantie waar 800 miljoen mensen kunnen klagen over 47 landen als het gaat om schendingen van mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting of het recht op een gezin.

Van de zaken die in behandeling zijn genomen komt ruim een kwart (28 procent) uit Rusland, het grootste land dat is aangesloten bij het Hof. Daarna komen zaken tegen Turkije (11 procent), Roemenië (10 procent) en Oekraïne (9 procent). Tegen Nederland is een bijna verwaarloosbaar aantal van 344 zaken aanhangig.

Het Hof zoekt naarstig naar manieren om de achterstand weg te werken. Een idee is om minder rechters per zaak in te zetten voor bepaalde landen. De organisatie hoopt daarover volgend jaar in Zwitserland een topontmoeting van regeringsleiders of ministers te houden.


Europees Hof voor de Rechten van de Mens loopt 100.000 zaken achter.   (foto: ANP)