Koningin bijt zich vast in koekjes van Verkade

Koningin Beatrix heeft zich vandaag vastgebeten in de koekjes, biscuitjes en chocoladerepen. In Zaandam opende ze het nieuwe Verkade Paviljoen van het Zaans Museum. De vorstin gaf enkele ingehuurde meisjes van Verkade opdracht 'aan het werk te gaan' in deze nagebouwde fabriek. Na een druk op de prikklok ratelden de machines en gleden de chocolaatjes van de band.

De meisjes van Verkade, gehuld in de traditionele bedrijfskleding van weleer, gaven Beatrix tekst en uitleg over het productieproces door de eeuwen heen. Ook mocht de koningin via een computerscherm bonbons inpakken, al ging dat niet helemaal goed. Een paar bonbons gingen kapot, maar ach, "dat is goed voor de lijn", grapte Beatrix.

In het paviljoen wordt de bedrijfscollectie van de Verkade-fabrieken getoond. Sinds de oprichting van Verkade in 1886 is de geschiedenis van het bedrijf vastgelegd in weekboeken, foto's, films en archieven. Daarnaast zijn vanaf de oprichting tot de overname door United Biscuits in 1990 ook alle reclames, verpakkingen, albumontwerpen en personeelsbladen verzameld door Verkade.

Dit alles vormt, samen met historische productiemiddelen, winkelinrichtingen en familiestukken, de Verkade-collectie die in het paviljoen te zien is. De bedrijfscollectie, bestaande uit ongeveer 18.000 objecten, is de eerste in Nederland die op museale wijze wordt gepresenteerd. De familie Verkade nam tien jaar geleden het initiatief om de geschiedenis van het bedrijf in een museum te laten zien.

De uitbreiding van het museum is vanaf morgen geopend voor publiek. Bezoekers treffen niet alleen nostalgie aan, maar kunnen ook workshops volgen en chocolade en biscuit proeven. De meisjes van Verkade, die vroeger in colonne door Zaandam liepen om in de fabriek aan het werk te gaan, waren alleen voor de vorstelijke opening een dagje teruggekeerd.

Koningin bijt zich vast in koekjes van Verkade  (foto: ANP)