Wijkverbod voor terroriserende jeugd

Minister Hirsch Ballin (Justitie) werkt aan een wetsvoorstel waardoor hangjongeren die buurten terroriseren van de straat kunnen worden verbannen. De bewindsman maakt dit vandaag bekend op een persconferentie in Gouda. Straatterreur van Marokkaanse hangjongeren liep hier vorig jaar de spuigaten uit.

Tot nu toe kan een wijkverbod alleen worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Als het aan Hirsch Ballin ligt, kunnen politierechters het wijkverbod binnenkort ook als aparte straf uitdelen of in combinatie met een boete of taakstraf. Raddraaiers kunnen dan weken- of zelfs maandenlang een wijkverbod opgelegd krijgen.

Het wijkverbod is bedoeld voor probleemjongeren die op vaste plaatsen bewoners en winkeliers lastigvallen, hulpverleners en buschauffeurs belagen of gewelddadig zijn. Zij kunnen via het wijkverbod veel sneller en voor langere periode uit een gebied geweerd worden, mogelijk in combinatie met het snelrecht. Jongeren die na de uitspraak van de rechter toch in een buurt opduiken zullen direct door de politie opgepakt worden.

Wanneer jongeren zelf in de wijk wonen waar zij overlast veroorzaken, kunnen zij op deze manier geweerd worden van hun favoriete hangplekken. Hirsch Ballin wil hiermee voorkomen dat overlast op vaste plaatsen terug blijft komen. Over de precieze uitwerking van het wetsvoorstel gaat de bewindsman de komende weken met politie en het OM in gesprek.