Vijf mensen afgevoerd met CO-vergiftiging

Vier volwassenen en een kind in Amsterdam zijn gisterenavond naar een ziekenhuis gebracht met een koolmonoxidevergiftiging. Hoe zij er nu aan toe zijn is onbekend. Oorzaak van de vergiftiging is een defecte afvoer van een kachel. Daardoor werd de koolmonoxide (CO), die vrijkomt bij verbranding, niet goed afgevoerd.

De bewoners van een woning op de tweede etage aan de Admiralengracht sloegen rond 22.45 uur alarm omdat zij zich niet goed voelden. Te hulp geschoten ambulancemedewerkers roken onraad en schakelden de brandweer in. Die stelde vast dat er sprake was van een levensgevaarlijke concentratie van het gas.

Kachels en geisers zijn de meest gebruikelijke bronnen van koolmonoxide. Vaak speelt slechte ventilatie een rol. De brandweer adviseert om tijdens het gebruik van warm water de ruimte waarin de geiser hangt goed te ventileren, omdat bij verbranding in de geiser CO vrijkomt. Aangezien koolmonoxide reuk- en kleurloos is, hebben mensen het niet in de gaten wanneer ze eraan worden blootgesteld. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld tien mensen door het giftige gas.