KLM haalt toeristen Thailand terug

De KLM stuurt vandaag een Boeing 747-400 naar Thailand om de gestrande reizigers op te halen en naar huis te vliegen. Naar schatting verblijven 600 tot 1000 Nederlandse reizigers in Thailand, die daar niet weg kunnen vanwege de politieke onrust en de gesloten vliegvelden.

Het KLM-toestel moet toestemming krijgen om op het marinevliegveld U-Tapao, in de buurt van de Thaise hoofdstad Bangkok, te landen. Pas op het laatste moment is het zeker of deze toestemming wordt verleend door de Thaise autoriteiten. De Nederlandse ambassade of het kantoor van Air France-KLM houdt de reizigers op de hoogte.

Voor veel reizigers beginnen financiële problemen in zicht te komen. "Er moet dus nu echt iets gebeuren", aldus een KLM-directielid. "De gestrande reizigers moeten daar (de Boeing 747-400, red.) dan desnoods maar lepeltje-lepeltje in."

Zeventig medewerkers van KLM zijn al via het marinevliegveld weggehaald en het is de bedoeling dat de gestrande reizigers ook via dit vliegveld vertrekken. "We willen onze medewerkers en ook de passagiers niet langer in onzekerheid laten. KLM houdt de situatie nauwgezet in de gaten en we doen er alles aan, samen met betrokken reisorganisaties, om de hinder voor passagiers zoveel mogelijk te voorkomen."

Vanochtend is overigens een groep van tien Nederlanders al op Schiphol aangekomen. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij EVA Air vervoerde deze zieke en oude mensen vanaf het marinevliegveld U-Tapao.

De lijnvluchten van vandaag en morgen naar Bangkok en verder naar Taipeh zijn geschrapt. Zodra de situatie het toelaat, worden de lijndiensten weer op volle sterkte hervat.