'Voor de lol' tegen het verkeer in

Bij diverse alcoholcontroles in het Westland dit weekend, zijn verschillende beginnende automobilisten tegen de lamp gelopen. Allemaal moeten zij een cursus gaan volgen. Drie beginnend bestuurders werden betrapt op rijden met meer drank op dan wettelijk is toegestaan.

Tegen het verkeer in

In Naaldwijk werd een 19-jarige man betrapt toen hij 'voor de lol' tegen het verkeer over de Dijkweg reed. De blaastest van de politie wees uit dat hij te veel had gedronken, waarop hij mee naar het bureau moest. Hier blies hij 720 ugl. Een 36-jarige man uit Den Haag kon dit weekend direct zijn rijbewijs inleveren nadat hij 575 ugl blies.

Joyrider

Een 17-jarige jongen uit Den Haag was de veroorzaker van een ongeluk op de Madeweg om 01.00 uur vannacht. Hij had stiekem de auto van zijn vader meegenomen waarna hij deze tegen een lantaarnpaal parkeerde. Blaastest wees uit dat hij te veel gedronken had. Deze joyrider blies 415 ugl.

De grens

De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl, wat gelijk staat aan 0,5 promille. Bestuurders die hun rijbewijs minder dan vier jaar hebben, de 'beginnend bestuurders', mogen slechts 88 ugl blazen als zij deelnemen aan het verkeer. Dit staat gelijk aan 0,2 promille.

LEMA

Het rijbewijs wordt per direct ingevorderd op 570 ugl. Naast de bestaande strafmaatregelen en boetes om automobilisten die te veel gedronken hebben te bestraffen voor hun verkeersgedrag, is er sinds 1 oktober dit jaar een nieuwe maatregel van kracht, de zogenoemde Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA). Deze maatregel houdt in dat een beginnend bestuurder die betrapt wordt op verkeersdeelname met een alcoholpromillage van 0,5, verplicht op cursus moet. Deze cursus neemt twee dagdelen in beslag en kost 350 euro. Dit bedrag moet de overtreder zelf betalen.

Met dank aan DJMO voor de submit.