Tulpenteelt in gevaar
De teelt van de tulp dreigt door nieuwe Europese eisen te verdwijnen uit ons land. In januari zal het Europees Parlement oordelen over strengere eisen voor gewasbeschermingsmiddelen en als zij instemmen lijkt het gedaan met de Nederlandse tulp. De Wageningen Universiteit meldt dit in een alarmerend rapport dat aanstaande maandag zal verschijnen.
Einde van de Nederlandse tulpenboer
Buiten de EU mogen de omstreden bestrijdingsmiddelen wel mogen gebruikt, waardoor het waarschijnlijk is dat de tulpenteelt zich naar die landen zal verplaatsen. Het besluit kan een catastrofe voor de sector betekenen.
Momenteel levert een hectare tulpen ongeveer 12.622 euro op. Door de nieuwe Europese verordening zal dit bedrag aanzienlijk verlaagd worden. Op hetzelfde stuk grond zal de tulpenboer na de nieuwe regels een verlies van 2764 euro lijden. Het Europees Parlement wil 120 actieve stoffen verbieden.
De regels worden aangescherpt, zodat de kans kleiner wordt dat telers in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen. Er zijn echter maar weinig bestrijdingsmiddelen voor gewassen zoals tulpen, waardoor nog meer verboden het einde van de Nederlandse tulpenboer kan betekenen. Onderzoekers Pier Spoorenberg stelt: "De effecten van het voortbestaan van de sector zijn groot, zeker voor de tulpenindustrie."
Andere gewassen
Niet alleen voor de tulpenteler zal het moeilijker worden door de aangescherpte regels. Ook telers van andere gewassen zullen er slechter vanaf komen. Een hectare consumptieaardappelen zal 31 procent minder op gaan leveren en uienboeren zullen door de nieuwe regels 91 procent minder winst maken.
Het plan heeft ook grote gevolgen voor de tienduizenden telers van komkommers, tomaten, rozen en chrysanten. Volgens boerenbelangenorganisatie LTO zijn de plannen rampzalig te noemen.