Mbeki legt presidentschap neer

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is zondag afgetreden. Het dagelijks bestuur van de regeringspartij ANC had hem hier opdracht toe gegeven na een machtsstrijd met ANC-president Jacob Zuma.

Mbeki blijft als waarnemend president aan tot er een tijdelijke plaatsvervanger voor hem is gevonden. Parlementsvoorzitter Baleka Mbete wordt algemeen als interimpresident getipt.

Mbeki vertrekt een jaar voor het verstrijken van zijn tweede en volgens de grondwet laatste ambtstermijn. Het ANC-bestuur wilde dat hij opstapte vanwege zijn rol bij de vervolging van zijn rivaal Zuma wegens corruptie. In de televisietoespraak waarin hij zijn aftreden aankondigde, ontkende Mbeki dat hij zich ooit met beslissingen van het openbaar ministerie heeft bemoeid.

Een rechter oordeelde vorige week dat hij in de zaak-Zuma wel een belangrijke rol had vervuld. Volgens de rechter was Zuma ten onrechte en op politieke gronden aangeklaagd. De uitspraak van de rechter maakte voor Zuma de weg vrij om Mbeki op te volgen als president, zoals steeds de bedoeling is geweest.

Mbeki werd in 1999 president, als opvolger van Nelson Mandela. Het gedwongen aftreden betekent een enorme vernedering voor Mbeki, die zijn leven in dienst heeft gesteld van het ANC en wordt gezien als een van de meest gerespecteerde staatslieden van Afrika.

  
(foto: DAG)