Campagne waarschuwt jonge gezinnen voor woningbrand

De nieuwe campagne woonikbrandveilig.nl moet het aantal woningbranden bij jonge gezinnen doen afnemen. Deze groep is volgens initiatiefnemer Stichting Consument en Veiligheid extra kwetsbaar. De campagne, die vandaag van start is gegaan, moet gezinnen wijzen op de 'razendsnelle uitbreiding' van een beginnende brand en de gevolgen daarvan.

Op de site woonikbrandveilig.nl kunnen bezoekers een profiel invullen over hun woonsituatie. Op basis hiervan kunnen ze een eigen preventielijst samenstellen. Ook zijn er brandblussers en rookmelders te koop.

Jaarlijks vinden in Nederland ruim veertienduizend branden plaats, waarvan ruim vijfduizend in woningen. In 2006 steeg het aantal woningbranden met zeven procent. Toen kwamen 43 mensen om en liepen 662 slachtoffers letsel op.

Steeds meer gezinnen hebben volgens Consument en Veiligheid een rookmelder thuis, maar vergeten de melder op te hangen of weten niet meer hoe deze werkt. Uit onderzoek blijkt volgens de stichting dat mensen niet weten hoe snel een klein beginnend brandje gevaarlijk kan worden.