Import gekloonde huisdieren nog niet verboden

Er komt voorlopig geen verbod op het importeren van gekloonde huisdieren. Dat heeft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag laten weten. Het is sinds 2005 al wel verboden om in Nederland huisdieren te klonen.

De Partij voor de Dieren had vragen gesteld aan de minister vanwege de handel in gekloonde huisdieren die in Zuid-Korea is opgestart. Hoewel de minister zegt bezorgd te zijn over het klonen van deze beesten zegt ze 'op voorhand geen voorstander' te zijn van een verbod op de import ervan.

Volgens Verburg is het klonen van dieren die dienen voor sport en vermaak 'een uiterst dure techniek' die 'nog in de kinderschoenen staat'. "Het is niet voorspelbaar hoe de toepassing van de techniek zich ontwikkelt", schrijft ze. Daarom is ze niet direct voorstander van een verbod. Aan een dergelijk verbod kleven namelijk 'Europees rechtelijke aspecten van handelsbelemmering'. "Daarbij zal een verbod moeilijk handhaafbaar en daardoor weinig effectief zijn", meent Verburg. Een gekloond dier is namelijk niet te onderscheiden van een niet-gekloond exemplaar.

Verburg zegde toe de ontwikkelingen 'nauwgezet' te zullen volgen en de discussie op internationaal niveau te zullen stimuleren.