Veerman bepleit 'Samen werken met water'

Oud-CDA-minister Cees Veerman maakt vandaag zijn opwachting met een advies over een aanpak van de stijgende zeespiegel, getiteld 'Samen werken met water''.

Het gaat om aanbevelingen van de door hem geleide Deltacommissie hoe Nederland - kust en achterland - ook in de verre toekomst te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De negen leden tellende staatscommissie pakt uit met een presentatie, live te volgen op de NOS-televisie, die gepaard gaat met een inleidend filmpje van 18 minuten onder dezelfde titel.

Er zitten volgens Veermans woordvoerder geen 'dramatische beelden' in zoals in The Inconvenient Truth, de bekroonde milieufilm van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore. Maar wel 'indringende tekeningen en simulaties' om duidelijk te maken wat op Nederland 'afkomt' door de opwarming van de aarde.

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Tineke Huizinga (V&W) nemen het advies namens het kabinet in ontvangst. Het voltallige kabinet zal 'op hoofdlijnen' snel daarna reageren op het ongetwijfeld miljarden vergende advies, nog voor Prinsjesdag, en ermee aan de slag gaan voor een Nationaal Waterplan dat eind dit jaar uitkomt.

Veermans advies geldt als een 'vertrekpunt', en tegelijk als een 'routeplanner' voor decennia. Volgens Haagse beleidambtenaren zal het Rijk 'heldere doeleinden' opstellen, maar krijgen de regio's een stem bij die uitwerking. De regio's kennen de historie en de gevoeligheden over deze materie het beste, is de redenering.