OS: Van Commenée is tevreden

Charles van Commenée is tevreden over de prestaties van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen. De chef de mission zag de doelstelling om bij de eerste tien in het medailleklassement te eindigen weliswaar net niet uitkomen, maar tilde daar niet te zwaar aan. "De prestaties stemmen me positief", zei hij bij Radio 1. "Vroeger moesten we het hebben van een paar toppers. Nu hebben we meer verschillende sporters die prijzen kunnen pakken dan in het verleden."

De roep om de Nederlandse sporters meer mentale begeleiding te geven, wimpelt hij resoluut af. "Altijd als het mis gaat, zoals in het geval van Theo Bos, hoor je dat het een mentale kwestie is", zegt hij schamper. "Maar als Jamaica en de Verenigde Staten tijdens de estafette hun stokje laten vallen, hoor je niemand. Er zullen best individuele sporters zijn die er baat bij hebben, maar we moeten er niet een te groot punt van maken."

Van Commenée is over twee jaar bij de Spelen van Vancouver opnieuw chef de mission. "Maar eerst gaan we deze Spelen uitgebreid evalueren, we willen een vliegende start hebben richting Londen." Over de doelstelling voor de toekomst is hij duidelijk. "We willen structureel bij de beste tien eindigen. Dat blijft onze doelstelling." Op dit moment staat Nederland elfde in het medailleklassement.