'Philips claimt 150 miljoen na vastgoedfraude'

Het pensioenfonds van Philips zegt voor 150 miljoen euro aan schade te hebben geleden in de vastgoedfraudezaak. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. De krant baseert zich op beslagen die het pensioenfonds heeft laten leggen op onder meer woonhuizen van twee ex-directeuren.

Experts stellen dat de beslagen een eerste stap van Philips zijn om geld terug te krijgen dat verband houdt met de fraudekwestie, waarbij vastgoed zou zijn gegund in ruil voor smeergeld. Philips liet zich nog niet eerder uit over de omvang van de geleden schade. Bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek zeiden eerder dat het vermoedelijk om 45 miljoen euro ging.

Advocatenkantoor De Braauw voert momenteel een onderzoek uit in opdracht van Philips. Het bedrijf zou eerst de uitslag van dat onderzoek hebben willen afwachten, maar komt dus nu al met de beslagen naar buiten. Waarom Philips dat doet en hoe de hoogte van de beslagen tot stand is gekomen legt Philips verder niet uit.

De Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden verwacht dat de 130 duizend pensioengerechtigden van Philips uiteindelijk zullen worden gecompenseerd.