Polen weigert aanbod raketschild VS

Polen wil geen versterking van de eigen luchtverdediging in ruil voor de plaatsing van een raketschild op Pools grondgebied, zoals de Verenigde Staten hadden aangeboden. Wel staat het land open voor verdere gesprekken met Washington, zei de Poolse premier Donald Tusk vandaag.

De onderhandelingen duurden maanden. Washington wil tien onderscheppingsraketten in Polen stationeren en een radarinstallatie in Tsjechië. Het systeem moet raketten onderscheppen van zogenoemde schurkenstaten, zoals Iran.

"We willen wel deelnemen aan een internationaal veiligheidssysteem, maar de veiligheid van Polen staat voorop", zei de Poolse premier. Zo is Rusland fel tegen het raketschild, omdat het een bedreiging zou zijn van de Russische veiligheid. Moskou liet weten dat als het plan door zou gaan, er raketten op Polen en Tsjechië gericht zullen worden.

De VS hebben met Tsjechië wel een overeenkomst bereikt over de radarbasis. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice reist volgende week naar het land om het akkoord te tekenen.