'Anti-rookbeleid moet nog veel strenger'

Het rookverbod dat per 1 juli ingaat in de Nederlandse horeca en sportkantines is volstrekt niet voldoende om de gezondheid te beschermen. Dat zeggen de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, werkzaam bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, in het AD.

De longspecialisten bepleiten voor het drie keer zo duur maken van tabak, en een verbod op de verkoop van sigaretten bij supermarkten en bezinestations. Verder zouden schoolpleinen rookvrij moeten worden en hulp bij het stoppen van roken zou moet worden vergoed.

De oproep van de Kanter en Dekker wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Longartsen. Ze benadrukken dat zij zich blijven inzetten om het lijden van hun patiënten te verlichten. ''Wij zijn niet boos op de rokers, maar op de overheid. Die is verslaafd aan de tabaksaccijns. Minister Ab Klink wil bijvoorbeeld niet dat hulp bij het stoppen wordt vergoed. Wij vinden dat schandalig.''

Op 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. De Nederlandse longartsen willen  aandacht voor de 23.000 mensen die jaarlijks overlijden aan aandoeningen die met roken te maken hebben.

CDA en VVD zien vooralsnog niets in verdere aanscherpen van het tabaksbeleid. Eerst moet bekeken worden wat de maatregelen die per  1 juli ingaan, uithalen. Op die datum gaat overigens ook de accijns op tabak verder omhoog.