Celstraf voor rekruteren jihad-strijders in Parijs

Vijf Fransen, een Marokkaan en een Algerijn zijn woensdag in Parijs veroordeeld tot celstraffen van maximaal zeven jaar wegens het ronselen van Franse jongeren voor de strijd in Irak. Zij werden schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Het onderzoek dat aan het proces vooraf ging schetste een somber beeld, van jonge moslims die het in hun ogen uitzichtloze bestaan in de Parijse buitenwijken inruilden voor de 'heilige oorlog' in Irak. Ook ontstond de vrees dat deze jongeren hun opgedane kennis zouden aanwenden voor aanslagen op Franse bodem.

Ongeveer twaalf Fransen zouden na bemiddeling van de veroordeelden terecht zijn gekomen in trainingskampen gelieerd aan de Al-Qaida-leider Abu Musab al-Zarqawi. Volgens de politie zijn minstens zeven Franse moslimstrijders in Irak om het leven gekomen, sommigen bij zelfmoordaanslagen.

De meesten van de verdachten gaven toe na de Amerikaanse invasie in 2003 in Irak te zijn geweest of van plan te zijn geweest er naar toe te gaan, maar allen ontkenden in Frankrijk strijders te hebben gerekruteerd. Niettemin achtte de rechter bewezen dat zij banden hadden met het 'netwerk van het 19e arrondissement', dat onder leiding van de 27-jarige Farid Benyettou jongeren uit deze Parijse wijk rekruteerde. Benyettou werd woensdag veroordeeld tot zes jaar cel. Hij zou tevens wapentrainingen hebben geregeld en hebben georganiseerd dat de jonge strijders via Syrië naar Irak konden reizen.