A'damse krakers boos op antikrakers

Icoon BinnenlandsDe Amsterdamse krakersscène heeft de strijd aangebonden met anti-kraakwachten, de zogenoemde antikrakers.

Dinsdagavond bestormde een commando van zo'n tachtig met bivakmutsen en helmen getooide krakers de Spuistraat 227 om twee antikrakers met stokken hun woning uit te slaan. Een week eerder waren krakers nog uit dit pand gezet bij een ontruimingsronde. De krakers noemen het zelf in een persbericht een herkraak ''als protest tegen toenemende repressie tegen krakers, en de voortdurende uitholling van woonrechten.''

Vannacht was het weer raak. De ruiten van Antikraak BV werden ingegooid. Eerder was ook al een busje van het antikraakbemiddelingsbureau vernield.

De krakers zijn boos op de anti-kraakwachten omdat die leegstand zouden faciliteren en op die manier de woningnood in stand houden. ''Zij hebben geen huurrechten en kunnen zo uit een pand worden gezet'', aldus Katinka Vuijk van de kraakbeweging.

Joost Koenders van Antikraak BV zegt helemaal geen leegstand te promoten. ''Wij faciliteren woonruimte. Ik voorzie in een woonbehoefte. En dat antikrakers geen huurrechten hebben? Tja. Ik vind kraken een raarder fenomeen dan antikraken. Ik ontneem geen eigendommen.''