Smurf met burka geweigerd op Smurfensite

Nu de Smurfen vijftig jaar bestaan, wordt er op ludieke wijze gehoor gegeven aan de wens met meer vrouwelijke Smurfen op de proppen te komen. Aangepast aan de multiculturele samenleving bedacht de Zoetermeerder Alwin Huber de Smurka. Zijn blauwe lijfje is bijna geheel bedekt door een zwart gewaad; slechts zijn oogjes, neus, handjes en voetjes zijn te zien.

Vorige week vrijdag kleurden de straten van Scheveningen en Den Haag blauw. Duizenden plastic smurfpoppetjes werden verspreid om de verjaardag van het beroemde strip- en tekenfilmvolkje op te luisteren.

Men hoopte dat kinderen de figuurtjes van ongeveer twintig centimeter hoog mee naar huis zouden nemen om deze daar in te kleuren of aan te kleden. Na het maken van een foto van je Smurf kun je deze sturen naar happysmurfday.com om zo kans te maken op een leuke prijs.

De Smurka werd echter uitgesloten van deelname. Hendrik Coysman van het Belgische bedrijf IMPS (dat de rechten van de smurfen bewaakt) legt uit waarom Smurka is gediskwalificeerd: "We willen met de Smurfen geen pornografische, politieke of religieuze toestanden. Ook een Smurf met een Jezuskruis zouden we niet toelaten."

De Smurf is in verschillende outfits te zien. Op happysmurfday zijn al zo'n vijftig verschillende Smurfen te zien. Eentje van hen heeft zelfs een shirt van voetbalclub ADO Den Haag aan. "Die laten we voorlopig toe. Maar als er te veel Smurfen met clubshirts verschijnen, passen we toch de reglementen aan. Ach, het is soms zo lastig", verzucht Coysman.

-

De Smurka is overigens hier te zien.
Met dank aan darkmania voor de submit.