Willem Holleeder gearresteerd voor liquidatie

Icoon MisdaadDe politie heeft gisteren Willem Holleeder gearresteerd op verdenking van het opdracht geven van een liquidatie. Veel moeite om de 49-jarige verdachte aan te houden, hoefde de politie natuurlijk niet te doen. De tot negen jaar gevangenisstraf veroordeelde Holleeder kreeg in zijn cel van gevangenis De Schie in Rotterdam te horen dat hij officieel in vervolging wordt gesteld wegens betrokkenheid bij de liquidatie van Srdan 'Serge' Miranovic.

Dit kopstuk van de Joegoslavische maffia werd op 12 januari 2006 vermoord in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. De 'Joego' was in Amsterdam actief onder leiding van maffialeider Sreten 'Jotsa' Jocic. Met hem waren Holleeder en andere kopstukken uit 'Hollandse netwerken' in een bloedige vete verwikkeld vanwege ruzie over een partij drugs. Miranovic had een relatie met de weduwe van ex-rechercheur Martin Hoogland, die na zijn ontslag als rechercheur toetrad tot de Joegomaffia. Hoogland werd in 2004 in Hoorn op straat doodgeschoten toen hij in de laaste fase van een lange celstraf in een open gevangenis zat.

Met Holleeder zijn gisteren ook Maruf M. (52) en Milos P. (51) in deze zaak officieel als verdachte bestempeld. Beiden zaten ook reeds in de cel, maar P. stond op het punt vrijgelaten te worden. Dat gaat door de nieuwe aanhouding niet door.

Justitie vermoedt dat Holleeder betrokken is bij nog meer liquidaties, zoals die op Willem Endstra en John Mieremet. Justitie heeft er echter voor gekozen de moord op Miranovic als eerste voor de rechter te brengen.