FBI werkt aan biometrische database

Icoon AlgemeenDe FBI steekt een miljard dollar in het bouwen van een database voor de opslag van biometrische gegevens van miljoenen Amerikanen en buitenlanders. Het systeem gaat de Next Generation Identification Database heten.

De database moet naast de huidige gegevens als vingerafdrukken ook de unieke kenmerken van de iris, het gezicht, de stem en zelfs de manier van lopen vastleggen. Het systeem zal niet alleen gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden, maar ook voor bijvoorbeeld werkgevers. Zo zouden zij sollicitanten beter kunnen screenen op een eventueel crimineel verleden.

De Amerikaanse overheid is al langer bezig met het verzamelen van biometrische gegevens. Zo heeft het defensie-apparaat een database aangelegd van 1,5 miljoen Irakezen en Afghanen die toegang hebben tot een Amerikaanse legerbasis of juist in de gevangenis zitten. Ook het ministerie van Homeland Security gebruikt steeds vaker irisscanners op vliegvelden.

De meeste politici in de VS zijn voorstander van dergelijke systemen, onder het mom van de oorlog tegen het terrorisme. Privacywaakhonden vrezen echter het ergste: zij verwachten een samenleving waarbij alles en iedereen altijd op de hoede is.

Goedwillende burgers zouden in de nabije toekomst elke minuut van de dag door het spiedende oog van de overheid in de gaten gehouden kunnen worden, mede geholpen door 'slimme' camera's die personen op afstand kunnen herkennen.