Duitse machinisten gaan weer staken

Icoon VervoerNa de stakingen in november, leggen Duitse machinisten vanaf 7 januari het werk voor onbepaalde tijd neer. Zowel het passagiersvervoer en het goederenvervoer zijn daarbij de klos. Vandaag werd de landelijke staking aangekondigd, nadat loononderhandelingen met Deutsche Bahn zijn geannuleerd. Manfred Schell, voorzitter van de machinistenvakbond GDL, zei dat de stakingen net zo lang doorgaan totdat DB een acceptabel loonsvoorstel gaat doen. Sinds de zomer heeft de bond geregeld stakingen georganiseerd.

Vorige maand lag het treinverkeer in heel Duitsland bijna drie dagen stil, waardoor het vracht- en personenvoer erg werd ontregeld. Dit was de grootste staking sinds het bestaan van Deutsche Bahn. De twee partijen bereikten begin deze maand nog een principe-accoord. Daarin waren ze het met elkaar over eens dat de machinisten een aparte regeling zouden krijgen dat losstaat van ander personeel bij de DB. Dit was één van de belangrijkste eisen van GDL.

De Duitse spoorwegen boden een loonsverhoging die kon oplopen tot 13 procent als de machinisten geheel vrijblijvend instemden met een langere werkweek. Ook zouden de treinbestuurders een eenmalige bonus van 800 euro krijgen. Deutsche Bahn liet weten verrast te zijn door de aangekondigde stakingen. In reactie op het afbreken van de onderhandelingen door GDL zal het Duitse spoorbedrijf alle eerder gedane loonsvoorstellen naar de prullenbak verwijzen.