'ABN Amro dankt opsplitsing aan zichzelf'

Icoon AlgemeenBert Heemskerk, voormalig directeur van ABN Amro van 1988 tot 1991, zegt dat de raad van bestuur van ABN Amro de opsplitsing van de bank voor het grootste deel aan zichzelf te danken heeft. Heemskerk is op dit moment voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank. Hij zegt dat ABN Amro zich niet had moeten specialiseren in een klein aantal landen.

De strategie is volgens hem op een verkeerde manier gewijzigd. ABN Amro bezat eerst vestigingen over de hele wereld. Maar door zch te specialiseren in een handvol landen was er volgens Heemskerk geen verband meer: "De landen hadden niets met elkaar te maken." Hij gaf zijn voormalige bank gisteren een veeg uit de pan in het politieke discussieprogramma Buitenhof.

Ook door het weghalen van beschermconstructies is de bank volgens Heemskerk opgedeeld. Hierdoor kregen aandeelhouders te veel macht. Toezichthouders zouden volgens Heemskerk moeten eisen dat de meerderheid van de aandelen van banken in handen is van partijen die niet alleen winst op korte termijn nastreven.

De raad van bestuur van ABN Amro is altijd tegen opsplitsing geweest. Die wilde de bank liever laten fuseren met de Britse bank Barclays. Toen het bestuur de Amerikaanse tak LaSalle wilde verkopen om zo aantrekkelijker te worden voor Barclays, stak de Vereniging van Effectenbezitters daar via de ondernemingskamer in Amsterdam een stokje voor.

De verkoop van LaSalle werd verboden omdat de zaak niet eerst aan aandeelhouders was voorgelegd. Hierdoor kon het bankentrio Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en Fortis ABN Amro met een hoger bod opkopen en de buit verdelen.


'Raad van bestuur had splitsing aan zichzelf te danken'