Wethouders bezorgd over invasie Polen

Icoon PolitiekEr is een grote invasie van Polen in Nederland gaande, en die vestigen zich in grote getale in de probleemwijken. Daarvoor waarschuwde gisteren de Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder in de Volkskrant. Volgens Norder doet de landelijke politiek er helemaal niets aan, ''die steekt de kop in het zand''.

De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus beaamt de zienswijze van Norder: ''Een nog grotere stroom Roemenen en Bulgaren komt. Waar blijven de maatregelen?'' Volgens Norder zijn autochtonen, Turken, Marokkanen en Hindoestaanse Surinamers in de probleemwijken nog aan het wennen om samen te wonen. ''En nou krijgen ze de Polen! Die geven overlast. Maar al gedroegen ze zich allemaal netjes: het is wéér een groep met een andere taal en cultuur. Die wijkbewoners trekken dat niet.''

Volgens EU-regels mogen uiterlijk per 2013 ook de Bulgaren en Roemenen de arbeidsmarkt op. Niet nodig, vindt Nederland. Ze zijn al in 2011 welkom. Karakus: ''Een héél slecht idee. Zo krijgen die wijken nooit rust. Idealisme over Europa: prachtig. Maar niet wéér over de ruggen van bewoners.''

Volgens het ministerie van Sociale Zaken werken momenteel in Nederland naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen, die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Piet Hein Donner komende week naar de Tweede Kamer zal sturen.

'Grens dicht'
PVV-leider Geert Wilders liet gisteren weten dat de grens tot minimaal 2009 direct moet worden gesloten voor Polen die in Nederland willen komen werken. Wilders ziet Duitsland als voorbeeld. Dat land weigert tot 2009 werknemers uit nieuwe EU-landen uit Oost-Europa. Volgens de EU mag dat om de arbeidsmarkt te beschermen.

''Nederland is heel dom geweest door de Polen toe te staan hier zonder voorwaarden te laten werken. Ik wil de grens direct sluiten, in ieder geval tot 2009'', aldus Wilders.

Minister Donner zegt vandaag in een reactie dat de suggestie dat Polen en andere Oost-Europeanen massaal Nederland binnenstromen ''onjuist'' is. De schatting van 100.000 is volgens hem gelijk aan de voorspelling in april. De CDA-bewindsman verwerpt dan ook met klem de gedachte dat sinds het openen van de grenzen op 1 mei Poolse en andere Oost-Europese werknemers in groten getale Nederland binnenkomen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.