ProRail krijgt mogelijk dwangsom opgelegd

Icoon VervoerProRail moet binnenkort misschien boetes betalen vanwege de geluidsoverlast tussen Roosendaal en Vlissingen. Goederentreinen die 's nachts op het traject rijden overschrijden de maximumsnelheid in ernstige mate, met geluidsoverlast tot gevolg. De inspectie van VROM dreigt met een dwangsom die vijfduizend euro per overtreding bedraagt en kan oplopen tot één miljoen euro.

De spoorbeheerder zou al acties hebben ondernomen om de geluidsoverlast te verminderen, maar dit had geen succes. Ondanks dat het niet slaagde denkt de inspectie dat ProRail zich nu wel aan de regels zal houden. Het is ook mogelijk dat er bezwaar wordt gemaakt, een beroep wordt ingesteld en een verzoek om een voorlopige voorziening wordt gedaan.

ProRail kreeg in juli ook al een dwangsom opgelegd van tienduizend euro omdat goederentreinen tussen Groningen en Leeuwarden voor geluidsoverlast gezorgd hadden. De Raad van State vond echter dat er geen bewijs was dat ProRail hieraan schuldig was en voorlopig hoeft deze dwangsom dan ook niet betaald te worden.