Bosbranden Griekenland breiden zich uit

Icoon BrandDe bosbranden in Griekenland hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebreid. Honderden mensen ontvluchtten op de vroege zaterdagochtend in paniek hun vakantiehuisjes op het eiland Evia, waar 's nachts meerdere branden waren uitgebroken.

Met kleine veerboten werden ze naar het vasteland gebracht. De rookwolken vanaf het eiland reikten tot aan de oostelijk gelegen voorsteden van de Griekse hoofdstad Athene.

Ook in andere delen van Griekenland woeden bosbranden. Zeker zevenentwintig mensen zijn daarbij omgekomen, van wie de meeste op het schiereiland Peloponnesos. In het land, dat door aanhoudende hitte al grotendeels kurkdroog is, zijn de afgelopen dagen temperaturen tot 41 graden Celsius gemeten. In andere Zuid-Europese landen zijn ook mensen omgekomen door bosbranden.

De Griekse regering heeft de Europese Unie vrijdag om hulp gevraagd bij de bestrijding van bosbranden op de Peloponnesos. Inmiddels zijn brandweerkorpsen uit het noorden van Griekenland druk aan het blussen op het eiland en honderden soldaten zijn ingezet bij de evacuatie van mensen. Zaterdag worden zes helikopters van de marine ingezet om bewoners en toeristen te evacueren.

Evia is na Kreta het grootste eiland van Griekenland. Het ligt ten oosten van Midden-Griekenland (Sterea), waarvan het wordt gescheiden door de Golf van Evia en het Nauw van Euripos.