Alleen juli 1942 was iets natter
Gemiddeld viel over het land ongeveer 155 millimeter neerslag. Normaal is dat voor juli 70 millimeter. De natste julimaand was in 1942, met 158 millimeter regen. De meeste neerslag viel de afgelopen maand in het westelijk deel van het land, in het zuidoosten de minste.
Er waren veel buien waarbij lokaal soms grote hoeveelheden regen vielen. Op 1, 3, 4, 9 en 16 juli viel er op tenminste een van de 325 KNMI-neerslagstations minstens 50 millimeter regen. Op deze dagen ontstond soms plaatselijk wateroverlast.
Ook natuurspektakels als windhozen, rolwolken, onweer en bliksem hoorden bij deze maand. Een mogelijke windhoos op 26 juli richtte veel schade aan op de Veluwe. Het weer bereikte zijn dieptepunt in de vierde week, met twee zomerstormen en veel regen. Langs de kust stond zowel op 24 juli als op 26 juli een stormachtige wind.
Qua temperatuur was het in juli koeler dan normaal. Vooral in het eerste deel van de maand was het kouder. Ditmaal kwamen landelijk geen tropische dagen voor, terwijl twee dagen met tropische temperaturen voor juli gemiddeld is. Alleen in het zuidoosten van het land werden op 15 en 16 juli hoge temperaturen gemeten. Op 15 juli gaf de thermometer in Maastricht 32,9 graden aan. Een ronduit zonnige dag in het hele land kwam deze maand niet voor.
Met gemiddeld 185 zonuren tegen normaal 201 was juli vooral een sombere maand. In De Bilt werden ongeveer 177 zonuren geregistreerd tegen normaal 196. Vorig jaar was het aantal zonuren in De Bilt in juli 307.