Bang voor vieze nagels? Stem dan niet!

De meeste Cambodjaanse vrouwen die in een karaokebar werken, zijn vorige week niet gaan stemmen omdat ze bang waren vieze nagels te krijgen. Dit zei de Cambodjaanse minister-president Hun Sen in een toespraak die vandaag werd uitgezonden door de staatsomroep. Bij de plaatselijke verkiezingen moesten stemmers hun vingers in de inktpot dopen opdat ze niet nogeens zouden kunnen stemmen. Van de 7,8 miljoen stemgerechtigden hebben er 5,1 miljoen daadwerkelijk een stem uitgebracht.

Hun Sen maakte de opmerking om tegengas te bieden aan de oppositie, die kritiek hadden op het feit dat veel Cambodjanen niet stemmen omdat de kiezersregistratie erg ingewikkeld is. "Veel karaokedames gingen niet stemmen omdat ze bang waren hun vingernagels vies te maken. Sommige van hen waren misschien van plan te stemmen, maar toen ze anderen zagen terugkeren met zwarte inkt op hun nagels, besloten ze om de verkiezingen over te slaan. Maar dat was hun goed recht, hun vrijheid. Vrijheid om te stemmen en om niet te stemmen."

De opmerkingen van de premier leken voor een deel grappig bedoeld. Naar alle waarschijnlijkheid houdt zijn partij de macht in 98 procent van de kiesdistricten. Het wachten is op 24 april, dan worden de officiële uitslagen bekendgemaakt.