KNVB onderzoekt forse gokinzet FC Groningen - NAC

Icoon EredivisieDe KNVB vraagt het Openbaar Ministerie maandag een forse gokinzet van 1,1 miljoen euro op het duel FC Groningen - NAC (3-1) te onderzoeken. De woordvoerder van de KNVB heeft dit zaterdag gezegd.

''We gaan er vanuit dat ze zich daarbij op het internetgokbedrijf Betfair gaan richten'', aldus de zegsman. ''We hebben intern onderzoek verricht en daarbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Maar de KNVB is geen opsporingsapparaat. Het lijkt ons daarom het beste dat een onafhankelijke instantie de zaak onderzoekt. Dat hebben we toen ook in de vermeende omkoopzaak rond ADO Den Haag gedaan.''

De inzet bij Betfair op de wedstrijd van vorige week zaterdag was zo'n twintig keer groter dan normaal. De KNVB heeft hierop de zaak uitvoerig onderzocht. De wedstrijdformulieren en wedstrijdbeelden werden bekeken. Ook is er overleg geweest met de directie van de Toto, maar er zijn geen bewijzen voor omkoping gevonden.

''Zo'n onderzoek doen we altijd bij dit soort signalen, maar er is niks opmerkelijks geconstateerd. We hebben ook geen melding gehad van het early-warningsystem, waar we bij zijn aangesloten. Dit systeem signaleert uitzonderlijke weddenschappen.''

Betfair biedt de voetbalbonden ook de gelegenheid om informatie door te geven bij ongeregeldheden. Het bedrijf heeft met de Belgische bond zo'n overeenkomst na het omkoopschandaal van vorig jaar. Daarbij werd Betfair gebruikt om te gokken op wedstrijden waarvan de Chinees Ye spelers en trainers had omgekocht. De KNVB werkt echter niet met Betfair samen.

Het Nederlands betaald voetbal werd vorig jaar opgeschrikt door een vermeend omkoopschandaal. Het OM stelde toen een onderzoek in naar aanleiding van de aangifte van een ex-vriendin van een voetballer van ADO Den Haag dat er spelers zouden zijn omgekocht. Justitie vond echter geen aanwijzingen voor fraude.


-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.