'Onderzoek nodig zaak-Moszkowicz'

JustitieDe vice-president van het hof in Amsterdam, Huub Willems, vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de zaak-Moszkowicz. Hij heeft dat maandagavond gezegd tegenover de NOS.

Willems noemt het ''onaanvaardbaar'' dat een advocaat zich gedwongen voelt om de verdediging van zijn cliënt neer te leggen. Voor hem maakt het niet uit of de fout bij de Amsterdamse strafpleiter ligt of bij politie en justitie. ''Ik heb de deken van de Orde horen zeggen dat het ging om een incident met een hoofdletter, maar ik vind dat dit echt niet kan passeren. Ik zou in ieder geval willen dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht'', aldus de vice-president.

Advocaat Bram Moszkowicz maakte maandag tijdens een drukbezochte persconferentie bekend dat hij de verdediging van topcrimineel Willem Holleeder neerlegt. Zijn collega Jan-Hein Kuijpers neemt de zaak over.

Willems wil weten of het heeft gelegen aan ''oneigenlijk optreden'' van Moszkowicz, waar hij niet vanuit gaat, of van ''een merkwaardige gang van zaken in het vooronderzoek, waar de rechter zich nog niet eens over heeft gebogen.''