VS geven terroristenscore aan reizigers
De voorgaande vier jaar is het systeem al getest in de Verenigde Staten. Zodoende hebben al miljoenen internationale en Amerikaanse reizigers een terrorismescore op hun naam staan. Het is voor burgers niet toegestaan om te kijken welke score toegewezen is.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid laat nu pas zien hoe het Automated Targetis System (ATS) werkt. Een groot aantal bronnen, zoals data uit Amerikaanse ministeries en van luchtvaartmaatschappijen, worden in dit systeem met elkaar gecombineerd. In deze gegevens staan hoe en waar een passagier zijn ticket heeft gekocht, in welke plek van het vliegtuig hij graag zit, welke reizen hij eerder ondernomen heeft, uit welk land hij komt, welke maaltijd hij het liefst eet en hoeveel reiskoffers hij meeneemt. Daaruit vloeit een dreigingsscore, die veertig jaar opgeslagen wordt in een centrale computer in Washington.
Het ministerie stelt dat het de score gebruikt wordt om mensen uit de vliegtuigen snel te kunnen herkennen en nader te ondervragen. Mensen met een hoge score worden onderworpen aan een extra veiligheidscontrole. Vroeger werd deze methode vooral gebruikt in vrachtvervoer, maar nu blijken de VS het nodig te achten om ook personenvervoer bij te houden.
Burgerrechtengroeperingen hebben heftige kritiek op het systeem en vinden dat het een ongeoorloofde inbreuk is op de privacy. De Privacy Act moet Amerikanen beschermen voor mogelijk foute dossiers van de overheid en er zijn groeperingen die zeggen dat de VS deze wet schenden. Elk jaar komen er meer dan 87 miljoen mensen per vliegtuig naar de VS, die allemaal op deze manier gecontroleerd zullen worden.