Drugshandelaar Zwolsman en vriendin in bewaring

MisdaadDe 51-jarige drugshandelaar en ex-autocoureur Charles Zwolsman en zijn 39-jarige vriendin zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Arnhem in bewaring geplaatst. Het stel is woensdag in hun boerderij in het Gelderse Zwartebroek aangehouden.

Dat gebeurde nadat de recherche hun gangen al enige tijd volgde. Justitie verdenkt het tweetal van drugshandel, wapenbezit, witwassen van geld en deelnemen aan een criminele organisatie. Bij hun aanhouding vond de recherche in de woning een kapitaal aan geld en goederen, ruim 2000 kilo hasj en wapens met munitie. Buiten stonden tien dure auto's geparkeerd.

22,5 miljoen euro
De politie startte begin dit jaar een onderzoek naar het stel, zo blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie. Charles Zwolsman zat in de jaren negentig diverse celstraffen uit voor het leiden van een drugsimperium, wat hij overigens vanuit de gevangenis voortzette. De rechter veroordeelde de drugsbaron vorig jaar onherroepelijk tot het betalen van 22,5 miljoen euro aan drugswinsten aan de staat.

Of die veroordeling aanleiding was voor het onderzoek is niet bekend. Zijn advocaat Piet Doedens zegt dat de ex-coureur net deze maand wilde beginnen met betalen. Justitie is nu opnieuw begonnen met een onderzoek naar eventueel crimineel verdiend geld, zegt een woordvoerster. Het OM kan de drugshandelaar en zijn vriendin maximaal tien dagen vasthouden, voordat de rechter weer een oordeel moet vellen.