Minirok mag weer in Zuid-Korea

Icoon Opmerkelijk Binnenkort zullen de minirok en de hotpants weer legaal zijn in Zuid-Korea. De autoritaire heersers in de jaren zeventig hadden veel wetten ingesteld die modeverschijnselen aanpakten, zoals een wet om "onkuise" kleding tegen te gaan. De huidige overheid heeft besloten om deze wet te schrappen.

''De wet op zedige kleding past niet meer in onze huidige samenleving'', zegt Kim Jae-kwang, een functionaris bij het Koreaanse Instituut voor Wetgevingsonderzoek. Onder het strenge bewind kon vrouwen worden gearresteerd en beboet voor hun kledingkeuze. Ook zette de politie resoluut de schaar in te lang bevonden herenkapsels, en gooide zij illegale dansers de gevangenis in.

Het is trouwens niet zo dat Zuid-Koreaanse vrouwen niet in minirokken en andere sexy kledingstukken liepen. Zuid-Korea is een moderne en westerse samenleving, waarin vrouwen tegenwoordig meedoen met veel modetrends. De oude wetgeving wordt al heel lang niet meer gehandhaafd. Eigenlijk is het schrappen van de wet dus slechts een formaliteit.



Zuid-Koreaanse in "onkuise" kleding