Turkse lobby voor D66

Icoon VerkiezingenHet 'Turks Forum' verspreidt sinds gisteren een poster die Turken oproept om massaal op D66 te stemmen bij de verkiezingen van 22 november. De reden hiervoor is dat Fatma Koser Kaya, D66-kandidate voor de Tweede Kamer, de enige is die weigerde verantwoording af te leggen voor de Armeense genocide. Ze stemde ook tegen de inburgeringswet van Verdonk.

Koser Kaya wordt nu gezien als de enige kandidaat van Turkse afkomst die niet "ons in onze democratische rechten belemmert." Het CDA en de PvdA komen sowieso niet in aanmerking, omdat die partijen Turken van de lijst geschrapt hebben die de genocide niet erkenden. Ook de Turken bij GroenLinks en de SP zijn in de ogen van de nationalistische Turken fout. De VVD wordt ook al niet goedgekeurd, hoewel die partij geen Turken op een verkiesbare plaats heeft. Voor het Turks Forum lijkt het geen optie te zijn om op iemand te stemmen die niet van Turkse afkomst is, dus dan blijft Koser Kaya over.

Opvallend is dat Koser Kaya op haar site schrijft dat er in 1915 honderdduizenden Armeniërs vermoord zijn. Ze schrijft ook dat ze het belachelijk vindt dat hierover niet vrij gediscussieerd kan worden in Turkije. Dit standpunt lijkt veel op dat van Nebahat Albayrak, de nummer twee van de PvdA. Waarom Albayrak dan toch verguisd wordt, is niet bekend.


De verspreide poster. "Evet" betekent "ja". Achter de andere foto's staat "beslist nee". Bij de VVD staat er geen foto, omdat er daar geen Turk op een verkiesbare plaats staat.