Irak wil verlenging mandaat internationale troepen

Icoon BuitenlandsIn een interview met het Britse persbureau Reuters bevestigde de minister van buitenlandse zaken van Irak, Zebari, dat het de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal vragen om de aanwezigheid van de internationale troepenmacht in het land met een jaar te verlengen. Op 31 december verloopt het huidige mandaat.

In het interview gaf Zebari aan dat de internationale troepenmacht nog onmisbaar is bij het uitvoeren van de veiligheidstaken. De Amerikaanse commandant van de Multinationale troepenmacht in Irak, Generaal George Casey, zei vorige week dat Irak binnen een jaar tot anderhalf jaar zelf in staat moet zijn de veiligheidstaken uit te kunnen voeren. Ook gaf Zebari aan dat zijn Syrische ambtgenoot Walid al-Moualem een uitnodiging heeft geaccepteerd voor een gesprek. Dit bezoek zal waarschijnlijk in november plaatsvinden.

Er is door verscheidene topfunctionarissen meermalen gesteld dat Iran en Syrië gewapende groepen in Irak steunen. Echter, daarvoor zijn tot dusver geen harde bewijzen.