Aboutaleb 'heeft er van geleerd'

De Amsterdamse afdelingen van de VVD en het CDA hebben woensdag excuses geŰist van wethouder Ahmed Aboutaleb (Diversiteit). Die zei de afgelopen dagen wel een leerproces te hebben doorgemaakt.

Van Aboutaleb werden excuses geŰist vanwege zijn uitlatingen over minister Rita Verdonk (Integratie). Hoewel de wethouder aangaf dat zijn woorden niet beledigend waren bedoeld en dat hij niet de integriteit van de politica wilde aantasten, bleef een uitgebreid excuus uit.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering kreeg de wethouder er flink van langs van VVD-fractieleider Eric van der Burg en diens CDA-collega Maurice Limmen. Aboutaleb beschuldigde maandagavond tijdens een VVD-bijeenkomst in Den Haag Verdonk ervan de moord op filmmaker Theo van Gogh politiek te hebben gebruikt.

Uiteindelijk namen VVD en CDA genoegen met de sussende woorden van burgemeester Job Cohen. Die drukte hen op het hart de woorden van de wethouder dat hij zijn uitlatingen niet had gedaan als hij had geweten dat het zo zou vallen, te geloven. ''Dat kunt u als een excuus opvatten'', zei Cohen. En daarmee is de kous in de Amsterdamse gemeenteraad voorlopig af.