Turkije gaat troepen leveren voor Libanon

Het Turkse parlement heeft dinsdag tijdens een stormachtige zitting ingestemd met de deelname van Turkse troepen aan de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon die de vrede moet bewaren tussen Israël en Hezbollah. Dat heeft vicevoorzitter van het parlement, Nezat Pakdil, meegedeeld.

Van de 533 aanwezige parlementariërs stemden 340 in met de missie, 192 stemden tegen en een volksvertegenwoordiger onthield zich van stemming. Volgens het besluit zal Turkije oorlogsschepen sturen om de kust te bewaken, grondtroepen leveren, het Libanese leger trainen en bondgenoten helpen met lucht- en zeetransporten.

In eerste instantie gaat de motie uit van een uitzending van een jaar. Niet duidelijk is om hoeveel troepen het gaat, maar minister Abdullah Gül van Buitenlandse Zaken heeft eerder gezegd dat het vermoedelijk om niet meer dan duizend militairen zal gaan. De Turkse regering bespreekt de missie woensdag met VN-chef Kofi Annan.

Weerstand
In Turkije bestaat onder de bevolking veel weerstand tegen de uitzending. Zij zijn bang dat Turkse soldaten zullen sneuvelen. Bovendien denken velen dat de missie vooral de belangen van Israël en de Verenigde Staten dient. Israël heeft al laten weten voorstander te zijn van deelname van Turkije aan de VN-missie.

Volgens ingewijden ziet premier Tayyip Erdogan in de uitzending ook een kans om de relatie met de Verengde Staten weer wat op te warmen. De banden met Washington waren bekoeld nadat het Turkse parlement in 2003 had besloten de Verenigde Staten geen toestemming te geven om vanuit Turkije buurland Irak binnen te vallen.

Protest
In Ankara demonstreerden duizenden mensen tegen het plan van de regering. Zij riepen de politici op geen troepen te laten vechten tegen medemoslims en scandeerden leuzen als 'wij worden geen Israëlische soldaten' en 'moordenaar USA vertrek uit het Midden-Oosten'. Verscheidene demonstranten zijn opgepakt door de politie.

Het Turkse leger, de op een na grootste van de NAVO, heeft veel ervaring met vredesmissies. Het heeft de afgelopen jaren troepen geleverd voor missies in onder meer Kosovo en Afghanistan.