Weer VVD-prominent weg wegens lijst

Icoon PolitiekDe voorzitter van de Kamercentrale Noord-Holland Noord van de VVD, Han ter Heegde, stapt op. Ter Heegde, tevens burgemeester van Heerhugowaard, is ontevreden met de 33e plek van Jelleke Veenendaal op de ontwerp-kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Hij zei dat zaterdag voor het Radio 1 Journaal.

Volgens Ter Heegde is Veenendaal op een onverkiesbare plaats gezet, terwijl zij wel een goede strijd met Mark Rutte en Rita Verdonk leverde om het voorzitterschap van de VVD. Ook vindt hij dat bij de eerste dertig plaatsen op de lijst uit iedere kamercentrale een kandidaat moet zitten.

De afdelingen binnen de negentien kieskringen in Nederland vormen samen een Kamercentrale. Een van de taken van de centrales is de kandidaatstelling voor de Tweede Kamer.

Eerder deze week was er ook al gedoe over de lijst van de VVD, die overigens nog moet worden goedgekeurd en kan worden aangepast door de leden. Arthur Docters van Leeuwen stelde zich niet langer verkiesbaar omdat Fred Teeven boven hem op de kandidatenlijst werd gezet. Docters van Leeuwen stond op plaats tien en Teeven op vijf.