Meeste Britse moslims keuren aanslagen af

TerrorismeVolgens de Britse krant The Times steunt 13% van de Britse moslims de aanslagen van vorig jaar juli in Londen. De plegers worden door hen als martelaren beschouwd. Daarentegen zegt 87% dat de daders van de aanslagen - waarbij 56 doden en 700 gewonden vielen - niet als martelaren gezien mogen worden. 16% van de ondervraagde moslims denkt dat de aanleiding van de aanslagen gerechtvaardigd was. The Times noemt de 13 en 16% een ''veelzeggende minderheid''.

De voorzitter van de Britse commissie voor raciale gelijkheid zegt in de krant: ''Deze resultaten tonen dat er mensen zijn aan de wieg van de islamitische gemeenschap, die heel ver staan van de standaarden van de samenleving en die van de Britse moslims in het algemeen, door te denken dat ze in oorlog leven met de rest van de samenleving.''

Woedend
De enquête werd afgenomen bij 1.131 volwassen moslims via de telefoon en op internet tijdens de eerste twee weken van juni dit jaar. Het Britse journaal noemde het 'het belangrijkste' onderzoek dat ooit gerealiseerd is onder de 1,6 miljoen moslims die Groot-Brittannië wonen.

Andere resultaten van de enquête zijn: 79% van de ondervraagde moslims kan onder géén enkele omstandigheid zelfmoordaanslagen tegen militairen in Groot-Brittannië goedpraten; 78% zou woedend worden mochten ze ontdekken dat een dicht familielid zich zou aansluiten bij al-Qaida; 56% vindt dat de regering onder Tony Blair niet genoeg tegen het islamitische terrorisme gestreden heeft; 65% meent dat de moslims meer moeite zouden moeten doen om zich te integreren in de Britse samenleving.

Zie ook het artikel in The Times.