Tour de France: Uitslag 1e Etappe

Icoon Tour de FranceJimmy Casper heeft verrassend de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman bleef Robbie McEwen en Erik Zabel voor in een massaspurt. George Hincapie is de nieuwe geletruidrager.

De eerste etappe ging van Straatsburg naar Straatsburg en onderweg lag slechts één colletje van de vierde categorie. Al na vijftien kilometer ontstond de vlucht van de dag. Wegmann, Portal, Extebarria, Augé, Vaugrenard, Beneteau en Sprick kregen echter geen vrijgeleide: hun maximale voorsprong bedroeg ongeveer vijf minuten. Op acht kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

De voorbereiding op de sprint verliep zeer ongestructureerd. Daarvan wist Jimmy Casper optimaal te profiteren. De renner van Cofidis troefde McEwen en Zabel nipt af. Favoriet Tom Boonen eindigde pas als dertiende. Dankzij bonificatieseconden is Hincapie de nieuwe geletruidrager. Hushovd liep tijdens de sprint een gapende wond op na in aanraking te zijn gekomen met een attribuut van een toeschouwer.

Morgen ligt de aankomst in het Luxemburgse Esch-sur-Alzette. Op dertien kilometer van de streep ligt de top van de Côte de Volmerange-les-Mines, een echte kuitenbijter. De finale is sowieso lastig; een nieuwe massasprint is verre van zeker. Dinsdag verwelkomt Nederland na tien jaar de Grande Boucle als de streep getrokken is in Valkenburg.


Uitslag 1e etappe
1. Jimmy Casper (Fra) 4.10.00
2. Robbie McEwen (Aus) z.t.
3. Erik Zabel (Dui) z.t.
4. Daniele Bennati (Ita) z.t.
5. Luca Paolini (Ita) z.t.

Klassement:
1. George Hincapie (USA) 4.18.15
2. Thor Hushovd (Noo) 0'02"
3. David Zabriskie (USA) 0'06"
4. Sebastian Lang (Dui) 0'06"
5. Alejandro Valverde (Spa) 0'06"


Een uitgebreid verslag van de 1e etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!.