Remkes hekelt vonnis afluisterzaak

Minister Johan Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken heeft verbaasd gereageerd op het vonnis in de zaak over de twee Telegraaf-journalisten die zouden zijn afgeluisterd door de veiligheidsdienst AIVD. De Haagse rechtbank bepaalde gisteren dat het duo niet door de inlichtingendienst mag worden afgeluisterd.

Volgens Remkes raakt het vonnis de fundamenten van de werkwijze van de AIVD. Hij heeft opdracht gegeven om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Remkes: ''De rechter is er gemakkelijk vanuit gaat dat er is afgeluisterd, terwijl dat niet is vastgesteld. Het vonnis heeft verstrekkende gevolgen voor de werkwijze van de AIVD. De wet verbiedt ons om operationele informatie naar buiten te brengen. Ook de rechter is van die informatie niet op de hoogte. In deze zaak heeft dat uitgangspunt tegen ons gewerkt. Vanwege dit principe ga ik in beroep.''

De journalisten van De Telegraaf schreven begin dit jaar een groot artikel over geheime informatie van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD, die was terechtgekomen bij de top van de Amsterdamse onderwereld. De publicatie van dat artikel was aanleiding voor de AIVD om de twee verslaggevers te volgen en af te luisteren.

Blij
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren die samen met De Telegraaf de Nederlandse Staat voor de rechter sleepten, zijn blij met de uitspraak. Ze spreken van een historisch vonnis. Niet eerder werd de AIVD namelijk teruggefloten door de rechter.

Volgens de NVJ is het een prima uitspraak omdat anders de AIVD een vrijbrief had gekregen om zorgvuldig werkende journalisten af te luisteren en te observeren met onbeperkte en zware middelen. Dat had betekend dat journalisten hun controlerende en signalerende functie niet meer kunnen verrichten. Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt dat het de taak van de pers is de samenleving te waarschuwen voor misstanden: ''Als de klokkenluider dan als staatsgevaarlijk wordt beschouwd, dan is dat een slechte zaak.''

De Tweede Kamer zal binnenkort debatteren over de kwestie. Een meerderheid van de parlementariërs wil dat er maatregelen komen om het afluisteren van journalisten beter te kunnen controleren.