EU-geld verspild in Roemenië en Bulgarije

Icoon Europa De helft van de Europese steungelden die de toekomstige EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije tussen 2000 en 2004 ontvingen, zijn niet of niet goed besteed. De steungelden zijn bedoeld om de economie in die landen te steunen en de administratie op orde te hebben voor toetreding tot de Europese Unie.

"De helft van de investeringsgelden zijn niet of alleen deels gebruikt waar ze voor bedoeld waren", zo stelt Maarten Engwirda, lid van de Europese Rekenkamer, in een rapport. Ook liggen sommige projecten jaren achter op schema. De Rekenkamer heeft kritiek op de Europese Commissie, die teveel vertrouwen heeft gehad in het beheer van de toekomstige lidstaten. Het gaat in totaal om 1400 miljoen euro voor Roemenië en 511 miljoen euro voor Bulgarije.

Er zijn veel voorbeelden van mislukte projecten. Zo heeft Roemenië voor 3,1 miljoen euro een brug gebouwd die het land moet verbinden met Moldavië. Het probleem is alleen dat de weg stopt zodra de grens van Moldavië is bereikt. In een Roemeense badplaats was een zwembad gebouwd die Olympische vormen aan begon te nemen. In Bulgarije werden oude Russische auto's gekocht voor de grenspolitie.

De Europese Commissie nuanceert de problemen. "Van fraude is geen sprake. Alleen dat al geeft aan dat de Roemeense en Bulgaarse autoriteiten hard gewerkt hebben om fraude te vinden en aan te pakken". De landen hadden namelijk grote problemen met het aanpakken van fraude en corruptie. Ook stelt de Europese Commissie dat de meeste projecten inmiddels wel al afgerond zijn.

Engwirda, de schrijver van het rapport, is bang dat Roemenië en Bulgarije ook de steungelden zullen verkwanselen als zij toegetreden zijn tot de EU. Brussel kan dan moeilijker controleren hoe het gebruikt wordt, omdat de gelden dan geen gift meer zijn maar een recht. Roemenië en Bulgarije zullen waarschijnlijk toetreden tot de EU in januari 2007.