Rotterdam gaat bombardementgrens markeren

Icoon BinnenlandsRotterdam gaat de brandgrens van het bombardement van 14 mei 1940 op straat vastleggen. De gemeente weet nog niet hoe het er precies uit komt te zien, maar denkt aan een markering in de vorm van metalen 'punaises' in de grond. Wel is zeker dat de markering op 14 mei 2010 klaar moet zijn: exact zeventig jaar na het bombardement.

In 1940 werd Rotterdam gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. De bommenregen duurde slechts een kwartier, maar de vernietigende uitwerking, mede door de brand die ontstond, was gigantisch. Meer dan 24.000 woningen werden in de as gelegd. Ongeveer 800 mensen vonden de dood en 80.000 Rotterdammers waren dakloos geworden. Het bombardement heeft geleid tot de overgave van Rotterdam, en, onder dreiging dat dit ook met andere steden zou gebeuren, tot overgave van heel Nederland.

De te bedenken markering moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het vandalismebestendig zijn, niet storend voor het verkeer en ook overal toepasbaar; de brandgrens loopt namelijk ook door het water. Samen met bewoners, scholen en ooggetuigen wil de gemeente een verdere invulling geven aan het idee.



De route die de Duitsers namen


Met dank aan TJDoornbos voor de submit.